Sayfalar

14 Temmuz 2019 Pazar

Biyomedikal Teknikerliği

         Biyomedikal tıbbi cihazlarla ilgilenen, tıbbi cihazlarının çalışma prensibini öğrenen, arıza tespiti yapıp, arızaya müdahale eden bakım onarım faaliyetleri geliştiren bir daldır. Meslek lisesi mezunları biyomedikal teknisyeni, yüksekokulu bitirenler biyomedikal teknikeri, üniversite mezunları ise biyomedikal mühendisi ünvanı almaktadır. 
      Hastanelerde ve tıbbi cihaz firmalarında iş olanakları bulunmaktadır. Biyomedikal denilince başlangıçta tam anlaşılamadı hatta biyokimya ile karıştırıldı. Zamanla tıbbi cihazlar konusunda bilgili oldukları anlaşıldı. 
    Biyomedikal teknikerleri hastanelerde istihdam edilmeden önce tıbbi cihaz arızalarına elektrikçiler müdahale ediyor, fazla bilgi sahibi olmadıkları için basit arızalarda bile mecburen tıbbi cihaz firmalarından destek alınıyordu.    
    Biyomedikal teknikerleri başladıktan sonra basit arızaları çözmeye, büyük arızalarda ise arıza kaynağını tespit edip sadece o malzeme temin edilerek arıza giderilmeye başlandı. Hastanelerde belli aralıklarla tıbbi cihaz bakımı yapılarak cihazların ömürleri uzadı. Tıbbi cihaz firmaları da biyomedikal mezunlarını işe almaya başladı. Sağlık Bakanlığı da biyomedikal mezunları istihdamına önem vermektedir. Hastanelerde biyomedikal mezunu çalışan sayısının artmasıyla, tıbbi cihazların ömrü artacak, dışa bağımlılık azalacak ve milli sermayemiz ülkemizde kalacaktır. 
    Yolunuz açık olsun biyomedikalci arkadaşlar... 

13 Temmuz 2019 Cumartesi

Kaz yetiştiriciliği karlı mı?

Kaz yetiştiriciliği diğer kümes hayvanlarına göre daha karlı ve kolay bir kazanç kapısıdır. Tavuk ve hindi civcivi hastalıklara karşı çok zayıftır. Civcivden erişkinliğe çıkma yüzdesi %60 lara kadar düşmekte iken kaz yetişticiliğinde bu oran %90-95 arasındadır. Kazlar otlamayı sevdikleri için  otlak alan mevcutsa yem maliyeti %30 lara düşmektedir. Kaz cinsleri den Linda, Çin veya yerli kaz yetiştirilebilir. Çin kazı yılda 80-90 yumurta ile en fazla yumurtlayan kazdır. Linda kazı yılda 40-50, yerli kaz ise 20-30 arası yumurta yapar. Çin kazı çok yumurta yapmasına rağmen döllü yumurta oranı düşüktür. Linda kazında döl oranı yüksektir. Linda kazı etlik olarak yetiştirilir. Anaç ve erkek sayısına gelince 1 erkek-3 anaç, 2 erkek-5 anaç olabilir. Bir kaz kuluçkasına 6-8 yumurta konulduğu için kuluçka makinasına ihtiyaç duyulabilir. Kaz civcivi kuluçkadan çıktıktan sonraki ilk hafta su ve civciv yemiyle beslenebilir. İlk haftadan sonra çimen ve ot yiyebilir. Bir ay sonunda erişkin kaz görünümüne yaklaşırlar. Kaz yetiştiriciliği denilince Kars ilimiz akla gelmekle birlikte TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) nin kaz yetiştiriciliği i teşvik kapsamına alması kaz barınak ve ekipmanlarının yarısını hibe olarak ödemesi diğer illerde de kaz yatiştiriciliğinin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Kaz tiridi özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Kazın etinden tüyünden ve kaz ciğerinden gelir elde edilebilir. Kaz yetiştirecek olanlara şimdiden hayırlı bol kazançlar.... 

12 Temmuz 2019 Cuma

Bir konuda herşeyi bilmek

Herşey hakkında birşey mi bir şey hakkında her şey mi? İnsan herşey hakkında herşeyi bilemez. Aslolan birşey hakkında herşeyi herşey hakkında birşey bilmek. Üniversitelerde her alanda uzmanlaşma bu fikirden çıkmıştır. Tıp fakültesinde 6 yıllık pratisyen hekimlik eğitiminden sonra dahiliye, kardiyoloji, göz, diş vb. uzmanlık alanlarında eğitim verilmektedir. Mühendislik eğitiminde de bir konuda uzmanlık şart olmaktadır. Bir konuda uzmanlık tamam olunca her konudan da genel kültür seviyesinde bilgi edinmek insan hayatında kolaylık sağlamaktadır..
Bazen gazetelerde sıklıkla şöyle haberler yayınlanır. Büyük bir firmanın CEO su istifa edip bir tavuk çiftliği açtı ya da bir doktor mesleğini bırakıp kivi yetiştiriciliğinde başladı vb. Ne CEO tavuk yetiştirerek ne de doktor kivi yetiştirerek daha fazla para kazanamaz. O zaman amaç nedir. O işlere ilgi ve sevgi duymak, o işleri yaparsak mutlu olmak. Zekalarını kullanarak iyi de para kazanabilir ama bence burdaki davranış yapılan işten sıkılmak ve farklı, sevdiği ilgisini çeken tarafa yönelme. Tabii yeni başlanılan işle ilgili herşeyi öğrenmek gerekecek. Hayatlarında meslekte uzmanlık dışında ikinci bir alanda da uzmanlaşma gerekecek. Böyle olunca herşey hakkında birşey bilmek out olup, birkaç şey hakkında herşeyi bilmek in olacak.